Georgia Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin kolesterolü düşürmenin , beyin sağlığını korumanın ve ruh sağlığını iyileştirmenin yanı sıra çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
250 binden fazla kişiden alınan veriler üzerinde yapılan araştırmada, yüksek omega-3 ve omega-6 yağ asiti seviyelerinin kansere yakalanma riskinin düşük olmasıyla ilişkili olduğu bulundu. Bu bulgular, ortalama bir kişinin beslenmesinde bu yağ asitlerinden daha fazlasını almaya odaklanması gerektiğini gösteriyor.
Omega-3 seviyesi yüksek olan katılımcıların kolon, mide ve akciğer kanserine yakalanma oranlarının daha düşük olduğu, ayrıca diğer sindirim sistemi kanserlerine yakalanma oranlarının da daha düşük olduğu görüldü.
Yüksek omega-6 seviyeleri beyin, malign melanom, mesane ve daha fazlası dahil olmak üzere 14 farklı kanser türünün görülme oranlarını düşürüyor.
Çalışma, on yıldan uzun süre takip edilen 250.000’den fazla kişiden oluşan Birleşik Krallık merkezli bir çalışmanın verilerine dayanıyordu. Bu katılımcılardan yaklaşık 30.000’i çalışma süresi boyunca bir tür kanser geliştirdi.
Daha önceki bazı araştırmalar yağ asitleri seviyeleri ile kanser geliştirme riski arasında bağlantılar kurmuştur. Ancak, hiçbir çalışma omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin kanser oranlarını azaltıp azaltmadığını veya kanser teşhisinden sağ çıkma olasılığını artırıp artırmadığını kesin olarak belirleyememiştir.
Daha da önemlisi, yüksek yağ asidi seviyelerinin faydalarının vücut kitle indeksi, alkol kullanımı veya fiziksel aktivite gibi diğer risk faktörlerine bağlı olmamasıdır.
Balık Yağı Takviyeleri Çeşitli Sağlık Yararları ile Birlikte Gelir
“Sağlıklı yağlar” olarak bilinen omega-3 ve omega-6 yağ asitleri insan sağlığı için gereklidir. Yağlı balıklarda, kuruyemişlerde ve hatta kanola yağı gibi bazı bitkisel yağlarda bulunurlar.
Ancak çoğu insan muhtemelen önerilen miktarlara ulaşacak kadar bu gıdalardan tüketmiyor.
Bu yüzden birçok kişi balık yağı takviyelerine yöneliyor. Doğal olarak Omega-3 Balık Yağı, piyasadaki en popüler gıda takviyelerinden biri ve bunun iyi bir nedeni var.
Ayrıca daha önce yapılan araştırmalar da, omega-3 takviyelerinin yüksek kolesterol riskini azaltabileceğini ve kalp hastalığı riskini düşürebileceğini öne sürüyor.
Son Araştırmalar Gösteriyor: Omega-3’ün Kanser Koruyucu Etkisi Keşfedildi
Makale, University of Georgia’nın (UGA) yaptığı araştırmaya göre yüksek seviyede omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin kanser riskini azaltabileceğini açıklıyor. Çalışmaya göre, bu yağ asitlerinin yüksek seviyeleri kolon, mide, akciğer ve sindirim sistemi kanserleri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlıyor. Özellikle genç kadınlarda omega-6’nın faydalı etkisinin daha güçlü olduğu belirtiliyor.
Omega-3, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağ asitlerinden biridir ve bu yağ asitlerini yeterli miktarda almak, hem sağlıklı bir kalp hem de beyin fonksiyonları için önemlidir. Ancak birçok insan bu miktarları doğal besinlerle karşılayamadığından, omega-3 gıda takviyeleri devreye girmektedir.
Araştırmada, omega-3 seviyelerinin yüksek olmasının bazı prostat kanserleri ile hafif bir risk artışı oluşturabileceğine dikkat çekilse de kadınlar için bu yağ asidinin artırılması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu bulgular, özellikle omega-3 yağ asidi içeren balık yağı takviyelerinin sağlık açısından önemli yararlar sağladığını ve kanser riskine karşı doğal bir koruyucu olduğunu göstermektedir.